Hajónapló / Transzatlanti kenu expedíció – I. szakasz |

Rakonczay Gábor Guinness díjas magyar hajós hivatalos honlapja

HÍREK / BLOG

Hajónapló / Transzatlanti kenu expedíció – I. szakasz

📁 hajónapló 🕔22.augusztus 2013
Hajónapló / Transzatlanti kenu expedíció – I. szakasz

Hajónapló / Transzatlanti kenu expedíció – I. szakasz

2011/12/20 - Rakonczay Viktória írása

Gábor 2011.12.20.-án magyar idő szerint 06.15 perckor ELINDULT!

Elhagyta a portugáliai Lagos kikötő mólóját és kenujával -a Vitézzel- a Kanári-szigetek felé vette az irányt. Néhány órával az indulása után a nyílt vízen szembeszelet, majd oldalszelet kapott. Tarajos átbukó hullámok nehezítették a haladását, de ennek ellenére jó hangulatban, elszántan evez.

Első napi teljesítménye 28 tm (50 km), ami kezdetnek igen bíztató, figyelembe véve a kedvezőtlen időjárási körülményeket.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/21 - Rakonczay Viktória írása

Gábor hatalmasat ment, napi teljesítménye 42 tmf (76 km). Éjszaka hatalmas volt a hajóforgalom, 13 órát evezett egyfolytában, sőt, kétszer is “sprintelnie” kellett 4 csomó (7,2 km/h) körüli sebességgel, (az átlag sebessége 1,5 csomó ( 2,7 km/h) hogy elkerülje a nagyhajók veszélyes közelségét. A kapitány ma már az igazi “nagy” óceáni hullámokat kapja, háromnegyed irányból. A hullámok most nem tarajosak, de mégis Gábor néha úgy bemerül a vízbe a hajóval, hogy hátul 10 percig áll a kokpitben a víz, mire kifolyik. Elmondta, egyszer még a feje is víz alá került, akkora hullám érkezett.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/23 - Rakonczay Viktória írása

Gábor már több mint 200 km-re van az indulás helyszínétől. A napi teljesítménye 43 tmf azaz 77,4 km, amivel újra túlteljesítette az előző nap megtett távot. A hajóforgalom még mindig nagy, tegnap éjszaka is kellett két hajó elől menekülnie. Az időjárás most kevésbé kedvező, oldalszél van, a hullámok gyakran átsöpörnek a hajón, de Gábort nem kell félteni, erősen ki van kötve a hajóhoz, a kabinajtó zárva, így biztonságosan halad célja felé.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/24 – Rakonczay Viktória írása

Gábor fantasztikusan halad, újra 42 tmf-et, azaz 75 km-t tett meg. Ha kitart ez a teljesítménye a Kanári- szigetekig, 13 nap múlva ki is köthet! A hajóforgalom lényegesen csökkent, már csak két hajót látott egész éjszaka, tehát már nem jelentenek akkora veszélyt rá az óceánjárók, mint az első három napon. A hullámok még mindig hatalmasak, sűrűn beterítik a hajót a Kapitánnyal együtt.

“Nagyon durva”- fogalmazott  a kapitány.

Tegnap napközben Gábor társaságot kapott, viharfecske-féle kismadarak látogatták meg.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/25 - Rakonczay Viktória írása

Gábor 30,2 tm-et (54,3 km-t) tett meg előző nap. Úgy számolja, január 6.-a körül érkezhet Gran Canariára, ami azt jelenti, bőven 20 napon belül fogja teljesíteni az út első szakaszát.

Este, miután fixálta a kormánylapátot, lekötött és elrendezett mindent a fedélzeten a pihenése előtt,  egy hullám  megdobta  a hajót – pont amikor a kabinajtón igyekezett befelé- és beleesett a vízbe. Másodpercek alatt  sikerült visszamásznia a fedélzetre és villámgyorsan elkezdte levenni magáról a ruhát, de sajnos teljesen átázott a legalsó rétegig mindene, hiszen a nyakánál, lábszáránál és kezénél a vízálló ruhába be tudott jutni a víz. A nap folyamán próbálja majd szárítani a ruhákat, amihez remélhetőleg lesz valamennyi napfény is, bár az utóbbi napokban nem sűrűn mutatta szikrázó fényét a Nap. A hőmérséklet már lassan emelkedik, tegnap Gábor 20 C°-ot is mért napközben.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/26 - Rakonczay Viktória írása

Gábor 35,8 tmf-et (64,4 km-t) tett meg az elmúlt 24 órában. Stabilan halad, várhatóan a jövő hét végén fogja elérni első kikötési helyszínét, a kanári-szigeteki Las Palmast. Mai fő programja továbbra is a ruhái szárítása, amik a tegnapi vízbeesést követően teljesen átáztak. A páratartalom igen magas, a kabin falán belülről is csurom víz minden, kint pedig rendszeresen átcsap egy-egy hullám a hajó fölött, így Gábornak egyáltalán nincs könnyű dolga e téren, de ő van olyan kreatív, hogy ha egy kis napfényt is kap, estére biztosan használhatóvá teszi a ruháit. A víz hideg ugyan, de fizikailag kitűnő állapotban van, a “mártózástól” nem fázott meg, egészséges, jól bírja a körülményeket.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

 

2011/12/27 - Rakonczay Viktória írása

Gábor szélcsendet, szembe szelet kapott az elmúlt napon, ami igencsak megnehezítette a haladást, hiszen a több száz kilós hajó a megfelelő, hátulról érkező hullámok adta lendület nélkül, nem tudja úgy szelni a habokat, lomhábbá, nehézkesebbé válik a mozgása. Gábor napi teljesítménye 26,1 tmf (47 km), ami a körülményekhez képest igen szép helytállást mutat. Elmondta, eddig ez volt a legfárasztóbb napja, de szerencsére már érkezik a jó szél a kedvező hullámokkal és hamarosan újra lendületbe hozza Vitézt.

Napközben sok vitorlázó medúzát látott, éjszaka pedig  beugrott egy hosszú, hegyes orrú, uszonyok nélküli hal  a fedélzetre, de sajnos szegény nem érte meg a reggelt, mert amikor beesett, Gábor a kabinban pihent, nem vette észre, csak miután kiment újra evezni, de addigra már késő volt megmenteni. Egy kis technikai gubanc is támadt az éjjel, valahogyan víz került az árboc belsejébe és zárlatot okozott, ezzel kétszer is lecsapta az összes biztosítékot. Bent a kabinvilágítás egy időre megszűnt, de rövid időn belül megoldotta a helyzetet, mostanra már minden működik rendesen.

A vízbeesés után átázott ruhákat Gábornak sikerült kiszárítania, sőt, a hőmérséklet oly mértékben emelkedik, – így dél felé haladva- hogy tegnap még este 6-kor is pólóban evezett.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/28 - Rakonczay Viktória írása

Megérkezett a várt hátszél, viszont elment a hajóból az áram. A páratartalom olyan magas, a kabinban belül is olyan vizes minden, hogy az elektromos rendszerben valami probléma van, nincs áram a hajóban. Éjszaka megszűnt a fehér pozíció fény és a GPS chartplotter sem kap áramot. Gábor már vizsgálja a hiba okát, azon dolgozik, hogy mielőbb helyreállítsa a rendszert. Az elmúlt 24 órában 30 tmf-et (54 km-t) haladt, köszönhetően a szélerősödésnek nőt a teljesítménye az előző napihoz képest.

Az időjárás várhatóan erősebb szelet hoz, 20-22 csomó (36-40 km/h) körüli erősséggel, amivel valószínűleg Vitéz napi átlagsebessége is nőni fog, viszont Gábornak is nagyobb koncentrációra és odafigyelésre lesz szüksége. Az erősebb szél nagyobb sebességet, egyben nagyobb lelki terhelést is jelent, azonban, mivel Gábor elsődleges célja a lehető legjobb haladás, az erős szélben is maximális emberi teljesítményt tud majd nyújtani és kihasználhatja az óceán adta segítséget.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/29 - Rakonczay Viktória írása

Gábor megint nagyot teljesített, 46 tmf-et (83 km-t) ment az előző napi pozíciójától számolva. Megtalálta az elektromos hiba okát is, az árbocban keletkezett a zárlat, amit azonnal orvosolni fog, amint enyhül az idő. Erre leghamarabb 31.-től számíthat, akkor fog lényegesen csökkenni a szélerősség. Addig pedig fokozottan figyeli a hajókat, mert a körbevilágító pozíció fénye nem világít, ezért még kisebb eséllyel veszik őt észre a nagyhajók, Gábornak kell megtartani a biztonságos távolságot tőlük. Az elmúlt éjjel keresztezett is egy “forgalmas” hajóútvonalat, kivilágítatlanul. Nem sokat tudott aludni a folyamatos figyelés miatt. Elmondta azt is, minden csurom víz kívül-belül a hajóban, nagyon nehéz a mindennapi tevékenységeket elvégeznie, igazi erőpróba a helytállás lelkileg és fizikailag is egyaránt. Hogy a kitűzött célját teljesítse, most arra koncentrál, hogy ma eléri a fél távot és onnan már napról napra egyre közelebb kerül a kikötéshez. A Kanári-szigeteket követő szakasz már nem lesz ennyire “vizes”, mint most, hiszen ott már melegebb lesz a hőmérséklet, nem lesz annyi pára a hajó belsejében sem, nem kell viharöltözetben lennie egész nap, többek között az öltözés-vetkőzés is kisebb gondot fog jelenteni.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/30 - Rakonczay Viktória írása

Gábor napi teljesítménye 36 tmf (64,8 km) volt, lehet, hogy már jövő hét pénteken, azaz 6.-án ki tud kötni a már csak 293 tmf-re (527 km-re) levő Las Palmasban!

Tegnap másfél órán át küzdött, hogy kitérjen egy nagyhajó elől és végre eltűnjön a horizont mögött a monstrum. Naplemente előtt sikerült kicserélnie egy másik izzóra a pozíció fényt, így most éjszaka kivilágítva tud pihenni. Emellett természetesen ugyan olyan sűrűn és körültekintéssel vizsgálja a látóhatárt, érkezik-e látogató, de a tudat, hogy nem veszik el a sötétben, mégiscsak számít.

Az időjárási körülmények jelenleg mérsékeltek, holnap lehet számítani a szél csökkenésére, majd az Újév 2. napján lesz ismét erősebb, 20 csomó (36 km/h) körüli szél, ami újabb jó haladást ígér a Kapitánynak.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2011/12/31 - Rakonczay Viktória írása

Gábor napi teljesítménye 41,9 tmf ( 75 km )! Látott delfineket, az egyiket sikerült is lefotóznia, amikor kiugrott. Úgy látszik a delfinek már tudják, hogy Gábor hatalmas óceáni bulit rendez a Szilveszterre, belépés díjtalan, de az odajutás mindenkinek egyéni.

Az időjárás kedvezően alakult, Gábort jelenleg segítik a hullámok, és ez így is lesz még a következő napokban, a szél iránya lényegesen nem változik, maximum az ereje fog nőni kicsit.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, II. SZAKASZ

2012/01/01 - Rakonczay Viktória írása

Újév …

Gábor 31,4 tmf-et (56,5 km-t) tett meg tegnap reggel óta, így még 222 tmf van hátra Las Palmasig, ahova várhatóan 6.-án vagy 7.-én fog megérkezni. Tegnap sok kismadárral találkozott, viszont nagyhajók szerencsére nem jelentek meg a horizonton. Nem várt potyautasok azonban vannak, apró élőlények kezdtek növekedni a hajó aljára, amiket most – a még hideg vízben- Gábor nem tud leszedni, leghamarabb a Kanári-szigeteken lehet majd megtisztítani Vitézt a kívánatlan algáktól.

Gábor elmondta, az evezést nehezíti, hogy rettenetesen fáj a válla, de Las Palmasig nem fog emiatt lassulni, igyekszik kíméletesen , de hatékonyan hajtani a hajót. Az időjárás a következő napokban viszonylag stabilan tartja a jelenlegi körülményeket, a maximum szélerősödés előreláthatóan a 12-14 cs-ról (21-25 km/h) 20 cs-ra (36 km/h) nő 2.-án, de utána vissza is csökken a jelenlegi állapotra, iránya kedvező, ÉK-i, így Gábor is stabil 35 tm (63 km) körüli napi teljesítményre számíthat.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2012/01/02 - Rakonczay Viktória írása

Gábor megint kimagasló teljesítményt nyújtott az elmúlt napon, 40,8 tmf-et (73 km-t) tett meg! Kezd egészen pontosan körvonalazódni az érkezésének az időpontja, úgy néz ki, 6.-án fog először partot érni a lagosi indulása után. Tegnap látott egy hatalmas vitorlás hajót kb. 3 km távolságra, de a hajó valószínűleg nem vette őt észre, mert nem fordult Gábor felé, hanem rövid idő alatt eltűnt a horizonton. Délután újból próbára tette Gábort egy tanker, 100°-ban ellenkező irányba kellett hajtania a hajót 10 percen át, mire a tanker már nem fenyegette tovább.

Később, éjszaka is felbukkant még egy hajó, de az már nem okozott gondot. Mindezek mellett örömteli pillanatokból is jutott a Kapitánynak, mert újra egy delfin csapat látogatta meg, játékosan, kémlelve úszták körbe-körbe a hajót, mielőtt továbbhaladtak volna.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2012/01/03 - Rakonczay Viktória írása

Gábor fantasztikus teljesítménnyel zárta a napot, 48 tmf -et (86 km-t) tett meg, így még 136 tmf (245 km) van hátra Las Palmasig. Péntek este már a parton fogja jól megérdemelt sörét iszogatni.

A hullámok nem kímélték az elmúlt órákban, újra érkeztek akkora méretű hullámhegyek, hogy a hajó hátulját Gáborral együtt teljesen bekebelezték, mire megtelt vízzel a kokpit és egy-egy alkalommal 10 percen át tartott, mire kifolyt a kieresztő nyílásokon. A szél igen szeszélyes játékot űzött, fél órán át erősen fújt, azután fél óra csendesedés, majd újra erősödés, és ez váltakozott tegnap folyamatosan, aminek hatására, a szép, kifújt hullámok helyett, felkorbácsolt, meredek, “ádáz ragadozók” ostromolták Vitézt és a Kapitányt. Gábor jelenleg beborult időben, 3 nadrágban, 2 pulóverben, viharkabátban és gumicsizmában lapátol.

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, II. SZAKASZ

2012/01/04 - Rakonczay Viktória írása

Gábor elképesztően jól halad, az elmúlt 24 órában újabb 48,7 tmf-et (87,6 km-t) tett meg. Csak viszonyítás kedvéért, amikor mi ketten, az evezős hajónkkal, napi 24 órában hajtva a hajót, felváltva eveztünk, a napi átlag teljesítményünk 57 tmf (103 km) volt, Gábor pedig most egyedül produkálja majdnem ugyan ezt a teljesítményt. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy mostanában viszonylag erősebb időben kenuzik, ilyenkor a hullámok dinamikusan tolják is a hajót, illetve néha megpróbálják “borogatni”, kifaroltatni. Az egész olyan, mintha valamiféle “óceáni rallyzás” lenne. Gábort kétszer is úgy oldalba találta egy kb. 4 m-es hullám, hogy a hajó az oldalán “rombolt” előre, miközben Gábor teljes erejével kapaszkodott, hogy ki ne essen, amíg a hatalmas víztömeg át nem zúdult fölötte. Ami a fedélzeten le volt kötve az csak remegett a víz erejétől, de ami nem volt rögzítve azt menthetetlenül elvitte az óceán.

Gábor elmondta, most már nem is dühös ilyenkor, csak megtesz minden tőle telhetőt, hogy le ne sodorja a víz a kenuról. Az a pár másodperc, amíg a víz zúdul rá, óráknak tűnik, mindenhol csak víz, hatalmas a robaj, utána térd alattig áll a víz a fedélzeten…

No de nézzük a pozitív oldalt, Gábor már ma este is láthatja a horizont felett az égen a szárazföldet jelző világosabb égboltot, holnap pedig már a szigetet is megpillantja!

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, I. SZAKASZ

2012/01/05 - Rakonczay Viktória írása

Gábor elképesztő tempót diktál, 55 tmf-et (99 km-t) haladt! 3 órát aludt és szinte megállás nélkül lapátol.

Nagyon úgy néz ki, még ma este kifog kötni Las Palmasban. A válla továbbra is nagyon fáj, viszek neki Nutrilite termékeket az Amway Diamond Alliance csapatától, remélem azokkal helyre fog jönni.

Hatalmas köd borult a térségre, most különös óvatossággal és körültekintéssel kell hajóznia, mert a monstrumok a semmiből, egyik pillanatról a másikra ott tudnak lenni. Gábor elmondta, jellemzően megközelítik őt az arra járó hajók, megnézik, mi is az a kicsi, úszó eszköz a nagy vízen, azután arrébb állnak, miután kiderül számukra, nem egy sodródó tutaj vagy ilyesmi. Gábor nagyon jól érzi magát, lelkesíti a fantasztikus haladás, a kikötőig meg sem áll!

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, II. SZAKASZ

2012/01/06 - Rakonczay Viktória írása

Befutás hajnalban Las Palmas-ba!

GÁBOR MAGYAR IDŐ SZERINT 01.40-KOR KIKÖTÖTT!!! A tervezett 20 nap helyett: 16 nap 19 óra 25 perc alatt teljesítette a Lagos – Las Palmas távot, a világon ELSŐKÉNT!!!

2011-12 TRANSZATLANTI KENUZÁS FOTÓK, GRAN CANARIA

Share this article with friends

Similar Articles

Új hajónaplók az Európa – Dél-Afrika szakaszról

Új hajónaplók az Európa – Dél-Afrika szakaszról

Új hajónaplók az Európa – Dél-Afrika szakaszról Sziasztok, Összesítettük az eddigi hajónaplókat, az új bejegyzésekkel együtt,  itt olvashatóak: Hajónapló / Szóló földkerülés –

Read More