Riport Rakonczay Gáborral, 11. rész |

Rakonczay Gábor Guinness díjas magyar hajós hivatalos honlapja

HÍREK / BLOG

Riport Rakonczay Gáborral, 11. rész

📁 riport 🕔05.augusztus 2013
Riport Rakonczay Gáborral, 11. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 11. rész

A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február

Egy ilyen tett mögé egy rettenthetetlen tengerészt gondol elsőre az ember, aki megy és legyőzi az óceánt…?

Az óceán senkit nem tesz rettenthetetlenné. Az óceánt pedig nem lehet legyőzni. Az óceánra ki lehet menni vendégségbe és ha megfelelő a hajónk és a tudásunk, akkor azon át is lehet kelni, ám legyőzni soha. Az óceán pont, hogy megtanít minket kik is vagyunk valójában és mekkora teret foglalunk el a létből. Egyedül ilyen sokáig kinn lenni a természetben, cseppet sem egy ego építő tréning. Az ember bepillantást nyer a természet végtelen és fantasztikus erejébe és tisztaságába.
Ha mégis kategorizálni akarjuk ki az aki leginkább alkalmas egy ilyen útra, akkor azt kell mondanom, hogy maximálisan ismernie kell saját magát és a végsőkig eltökéltnek kell lennie, jól kell rögtönöznie, maximálisan vállalnia kell a felelősséget a tetteiért, hiszen ott rajtunk kívül nincs senki aki miatt megadhatnánk magunknak azt a luxust, hogy bármiért is ne magunkban keressük a hibát, hanem áttestálhassuk a felelősséget valaki, vagy valami másra. Fizikailag pedig a szívós és jó regenerálódó képesség az, ami javítja az esélyeinket.

Mit szól a két sráchoz, akik karácsonykor a médiában egy meglehetősen lehúzós cikkben hangoztatták, hogy jobbak lesznek önnél?

Szerencsére nem ez jellemezte a karácsonyomat, a szomorú csak annyi a dologban, hogy például az angoloknál vagy a franciáknál ahol minden évben több óceánátevezés is zajlik párhuzamosan, még sosem hallottam ilyen gusztustalan megnyilvánulást ahol egy leendő próbálkozó, a másik –esetünkben többszörös átkelő – hátán próbálna hírbe kerülni. Kétségkívül ez ma egyszerűbb, mint teljesítményt letenni az asztalra. A különbséget pedig a két fiatal srác csak évek múlva, egy kicsit nagyobb élettapasztalattal fogja érzékelni.

Amúgy ismeri őket?

Ismerem mindkettőjüket, sőt Norbit még jó barátomnak gondoltam tavaly. A vicc az egészben, hogy hosszú ideig, amiben csak tudtam segítettem őket. Persze beszéltem velük a cikkek után is, hogy ha hozzám próbálják kötni a nevüket, még ha negatív irányból is azzal nemcsak nekem, hanem maguknak is ártanak. Elítélni valamit amihez jelenleg nem értenek, nem csak nagyképűség de a sport szellemével is ellentétes. Arról nem is beszélve, hogy amit én mindig is magamnak csináltam, arra nekik „szakembereik” vannak, akik meg engem hívogatnak a kérdéseikkel. A dietetikusuk, hogy mit egyenek odakinn az óceánon, a hajótervezőjük meg hogy hova tegyék a hajón a tőkesúlyt. Miközben egyikőjüknek semmiféle tengerészeti és navigációs képzettsége nincs.
Mindezek ellenére én így is szurkolok nekik, hogy túléljék, mert ha van közeg ami a gőgöt és a nagyképűséget nem tolerálja, akkor az pont az óceán.
Ha meg a cikkbeli összehasonlítgatás a céljuk, akkor a páros kajakozás meg inkább az első 2007–es páros óceánátevezéssel vonható párhuzamba, ahol saját tervezésű és építésű hajóval 51 nap alatt átkeltem Vikivel az óceánon. A díjnyertes hajó ma is vízen van, a kétfős csapat egyik tagja pedig egy 23 éves lány volt. Hát ha valaki ezzel akar versenyezni, akkor hajrá… A 2012-es egyedüli kenus úttal, meg én sem akarok versenybe szállni. Engem még úgy neveltek, hogy először az ember bizonyítson és csak utána beszéljen róla és soha ne minősítsen negatívan senkit, főleg ha az illető mögött már vannak eredmények, illetve még segített is nekik.
A cikket író újságíró meg még biztosan nem hallott arról az alapigazságról, hogy „ha valaki le akar húzni, az csak annyit jelent, hogy felette vagy.”

Share this article with friends

Similar Articles

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Magyarországon ez

Read More