Riport Rakonczay Gáborral, 2. rész |

Rakonczay Gábor Guinness díjas magyar hajós hivatalos honlapja

HÍREK / BLOG

Riport Rakonczay Gáborral, 2. rész

📁 riport 🕔14.augusztus 2013
Riport Rakonczay Gáborral, 2. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 2. rész

A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február

Melyik a könnyebb vagy éppen mi a legnagyobb különbség a csapattal véghezvitt hajózásnál és az egyedüli útnál?

Alapjában más többedmagunkkal vagy teljesen egyedül hajózni. Mindkettőnek megvan a maga szépsége és bizony a nehézsége is. Csapatban, mindig totálisan meg kell bíznunk a másikban. Ha például éjjel viharban ezer mérföldre a legközelebbi szárazföldtől, mi a kabinban próbálunk két órát aludni, biztosnak kell lennünk abban, hogy a másik nem borítja fel a hajót. Ez egy tipikusan olyan helyzet, ahol a nem megfelelő társsal vagy tárakkal hajózva, sokszorosan kimerítőbb a hajózás, mint akár teljesen egyedül. Viszont csakis a velünk tartó társsal tudjuk megosztani az óceán fantasztikus atmoszféráját és élményeit.
Egyedül már más a helyzet, sose kell más miatt aggódnunk, sose kell másnak megfelelnünk, vagy épp mást tolerálnunk. Tudjuk, ha mi megteszünk mindent, amit a helyzet megkövetel, akkor ott nem lehet hiba. Így szólván sokszorosan egyszerűbb a helyzet. Az egyedüli személy akit el kell viselnünk az csakis saját magunk, ami odakinn a nyílt vízen igencsak fel tudja adni a leckét egy magát még nem tökéletesen ismerő egyénnek. Az átélt élményeket megosztani a parton maradt szeretteinkkel csak egy fokig lehet, ám a nagyja bennünk marad, amit vagy áttudunk adni személyünk által vagy meg se akarjuk próbálni…

A szóló vagy egyedüli út nehézsége, a felelősség. Hiszen bármilyen helyzet adódik az illető csakis saját tudására, tapasztalatára és probléma megoldó képességére számíthat. A normális hétköznapokban ez egy nem lemodellezhető helyzet, hiszen problémáink megoldásának nagy részét a barátoktól az orvosokig, valaki mindig tudja segíteni. Csapattal hajózva, is bizonyos szintig szétoszlik a teher. Ezzel szemben gyedül lenni minden körülmények közepette, igen megterhelő nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is, a felelősség miatt. Viszont én épp itt látom a legnagyobb fejlődési lehetőséget a dologban. A felelősség csak a mi vállunkat nyomja, igaz hihetetlen erővel, ám itt nincs meg az az illúzió, hogy bármilyen hibáért mást tarthassunk felelősnek, az ember itt tudja és megéli, hogy mindenért ami velünk történik csakis mi magunk, kizárólag egy személyben vagyunk felelősek. Ha valamit meg kell oldani és jó választ adunk a kihívásra, akkor az eredményből jövő energia és elismerés csak minket illet, ám ha hibázunk akkor az óceán kegyetlenül szembesít gyengeségünkkel is.

Mit tanít meg az óceán a hajósnak?

Először egy általános tényt: mégpedig, hogy az óceán hatalmas és időtlen. Az óceánt sosem lehet legyőzni, ott az ember mindig csak vendégségben van, és amíg ezt érzi az ember és alázattal, tudással, kitartással hajózik, addig nagy baj nem lehet, sőt  még átevezni is átlehet a nagy vízen. A hozzáállás és a tudás azonban kulcsfontosságú.
Az óceán végtelen tere és irdatlan ereje, a hajósban pár hét alatt helyre teszi, hogy mekkora teret is foglal el ő valójában a létből és bizony vannak nála sokkal nagyobb és végtelenül ősibb energiák is.
Az óceán folyamatosan levizsgáztatja az egyént a legkülönbözőbb és legszélsőségesebb helyzetek által, ahol rendszerint egy adott feladatnak, csak egy jó megoldása létezik és az időszegmens amíg sikeresen megoldhatjuk a feladatot, rendszerint rövid és véges. Egy-egy kritikus helyzetben, ha jól döntünk és cselekszünk, akkor életben maradunk, ám ha tétovázunk, lassúak vagyunk, vagy épp hibázunk, az óceán döntésünk következményének teljes súlyával szembesít bennünket.

Share this article with friends

Similar Articles

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Magyarországon ez

Read More