Riport Rakonczay Gáborral, 4. rész |

Rakonczay Gábor Guinness díjas magyar hajós hivatalos honlapja

HÍREK / BLOG

Riport Rakonczay Gáborral, 4. rész

📁 riport 🕔12.augusztus 2013
Riport Rakonczay Gáborral, 4. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 4. rész

A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február

A nyílt vízen mi napi időbeosztás és mennyit kell evezni egy nap?

A terv rendszerint, hogy az egész út alatt naponta 14 és 16 óra közötti időt evezéssel töltsek és így mindenkép a tervezett időn belül sikerüljön az átkelés. Alvás napi 4-6 óra közötti idő, több részletben. És a fennmaradó idő az étkezésre, navigálásra, vízkészítésre, tisztálkodásra, stb.-re megy el. Ugyanakkor ez egy terv, ám az óceán arról híres, hogy mindig felülírja az eltervezett dolgokat, tehát ha a leggyorsabban akarok haladni, akkor maximálisan igazodnom kell az éppen aktuális időjáráshoz, vagyis minél erősebb az idő annál többet kell evezni, amivel meglehetősen javítható az átlagsebesség.

Mennyire veszélyes egy óceánátevezés?

Ha a hajó jól össze van rakva és a hajós megfelelően fel van készülve; ha higgadt, gyors, precíz, problémamegoldó gondolkodással állunk azokhoz a feladatokhoz, aminek a nagy részét a természet adja fel, akkor a veszély -mint olyan- meglehetősen minimalizálható.
Ami miatt mégis felelősségteljesen kell meghozni minden döntést, az abból a lényegi különbségből származik, hogy a „szárazföldön” baj esetén hamar jön a segítség (egy baleset után gyorsan kapunk ellátást). Az ennyire extrém, offshore sportnál ugyanez az idő leginkább napokban mérhető. Emiatt a legapróbb napi rutin feladatokat is komolyan kell venni, mert a külső segítség hiánya miatt egy-egy apró dolog „elrontása” is végzetes lehet.

Ezen az útvonalon milyen mély az óceán?

Általában 3000-5000 méter között váltakozik a vízmélység.

Mi lehet enni egy ilyen hosszú út alatt?

Nagy energiatartalmú, hűtést nem igénylő és kis helyet foglaló készételeket, energiaszeleteket, táplálék kiegészítőket, vitaminokat, csokoládét, stb…

Hogyan lehet ivóvízhez jutni az óceánon?

Egy speciális kézi víztisztítóval, más néven sóevővel, ami eltávolítja az átszűrt/átpumpált vízből a sót, és az így ihatóvá válik. Naponta 30-40 perc között kell kézzel működtetni a víztisztítót, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízhez jussak a nyílt vízen.

Zene hallgatás?

Igen, pozitív, inspiráló és energikus számok.

Share this article with friends

Similar Articles

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Magyarországon ez

Read More