Riport Rakonczay Gáborral, 5. rész |

Rakonczay Gábor Guinness díjas magyar hajós hivatalos honlapja

HÍREK / BLOG

Riport Rakonczay Gáborral, 5. rész

📁 riport 🕔11.augusztus 2013
Riport Rakonczay Gáborral, 5. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 5. rész

A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február

Amit odakinn megél az ember az egy igen speciális tudás. Mennyire lehet ezt a normális hétköznapokban hasznosítani?

Az egyik legnagyobb haszna egy ilyen útnak, hogy mivel az ember hosszú időre teljesen kiszakad a civilizációs világunkból, ezért mikor hazatér totálisan friss szemmel, úgyszólván kívülről tud ránézni a világra és benne saját magára. Sok előtte fontosnak hitt, ám lényegtelen dolog veszíti el örökre az értelmét, míg a valódi értékek a megfelelő helyükre kerülnek.
Emellett az expedíció jellegéből fakadóan, az ember megtanul küzdeni a végsőkig. Szélsőséges és kritikus helyzetekben kell folyamatosan tesztelnie gondolkodását, melyet a tettekben is követni kell. Ez egy brutális megmérettetés, ahol megtanulhatjuk, hogy a gondolataink és a tetteink határoznak meg minket és a körülöttünk levő világot is.

Hogyan lehet ezt a tudást továbbadni?

A hajózás technikai tudását nyílt vízi gyakorlattal, – viszont ez a kisebbik szegmens. Magát a gondolkodásmódot meglehet és meg is kell mutatni, hogy az arra nyitott emberek sokkal erősebben kezükbe tudják venni a saját életüket. Ha röviden össze kell foglalni, akkor ez a célmegvalósításról, a végsőkig való küzdésről, az életünk értékének rendkívüli fontosságáról szól… Ezek továbbadására remek lehetőség egy könyv, vagy egy személyes találkozó egy előadáson. Szabad időmben sok időt fordítok arra, hogy a vízen megszerzett tudásomat továbbadjam a fiataloknak, emiatt rendszeresen tartok előadásokat főiskolákon és egyetemeken.

Az Átkelés a végtelenen című könyvről van szó!?

Igen, ez az a könyv, amiben sok minden mellett, megpróbáltam belesűríteni mindazt, ami akár egy elsőre teljesen lehetetlen cél megvalósításához szükséges. De részletesen foglalkozok a cél elérésének árával és annak sorsunkra való hatásával is.

És előadáson hol lehet látni, hallani?  Egyáltalán hány emberről beszélünk ilyenkor?

Céges felső vezetői képzésektől, egészen az oktatási intézmények hallgatóiig. Itthon a skála igen széles, 10 és 3000 fő közötti rendezvényeken szoktam előadni. Eddig 5 országban több mint 25 000 embernek tartottam motivációról és célmegvalósításról előadást vagy tréninget.

Mit gondol az óceánok környezetvédelméről? Így mint aki a saját szemével láthatta mi is van ma az óceánon?

Kimondottan fontosnak tartom a környezetünk és az élővilág megóvását, ezért is működök együtt a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével, a WWF –el. Ám ezen a téren én meglehetősen optimista vagyok, hiszen az emberek igen gyorsan tudnak változtatni az életvitelükön, ha jól informáltak és meglátják a tényeket. Ugyanakkor, úgy gondolom a Föld igenis tud magára vigyázni, Ő az aki biztos túlél minket, legfeljebb egy kicsit más éghajlattal, mint amit mi elviselünk. Kinn a nyílt vízen, gyakran volt olyan érzésem, ha elege lesz csak egy kicsit megrázza magát és akkor az egész jelenlegi civilizációnknak új leosztásban indulhat. Ha nem vigyázunk az egyetlen élőhelyünkre, azzal leginkább mi veszíthetünk.
A konkrétumok terén pedig amit én láttam, az mondhatni tipikus, persze az ismert vízen sodródó szeméttelepeket, a hajós útvonalak távolról elkerülik. A partok 200 km-es körzetében jellemzően „sok” a sodródó hordalék. Viszont érezhetően csökkent az utóbbi időszakban a bevásárlószatyrok és a flakonok mennyisége a vízfelszínen. Maga a nyílt óceán természetesen pedig a világ egyik legtisztább és egyik legérintetlenebb területe a földünknek.

Share this article with friends

Similar Articles

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Magyarországon ez

Read More