Riport Rakonczay Gáborral, 7. rész |

Rakonczay Gábor Guinness díjas magyar hajós hivatalos honlapja

HÍREK / BLOG

Riport Rakonczay Gáborral, 7. rész

📁 riport 🕔09.augusztus 2013
Riport Rakonczay Gáborral, 7. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 7. rész

A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február

A különböző utakkal összesen hány napot töltött a nyílt óceánon?

Vitorlás hajóban: 237 napot. Evezős hajóban: 173 napot.

Kik voltak az első óceánátevezők nemzetközi szinten?

Az első, egy páros norvég evezés volt 1896-ban, amikor Frank Samuelsen és George Harbo, 55 nap alatt evezték át az Atlanti óceánt nyugat-kelet irányban.
Az első szóló átevezést pedig 1969-ben John Fairfax követte el az Atlanti-óceán kelet-nyugat irányú átevezésével 180 nap alatt.
A legismertebb korai evezősök Sir Chay Blyth és John Ridgeway, akik az elsők között evezték át az Atlanti-óceánt, és ennek elismeréseként megkapták a Brit Birodalmi érdemérmet, valamint az ” Év embere” címet, az Egyesült Királyságban.
Összesen közel 400 ember kelt át valamelyik óceánon. A szóló kategóriában 136 átkelés indult amiből 79 ember átért a túlpartra és 57 a sikertelen próbálkozások száma.

Ez egy igen kemény statisztika, mi az ami önt hajtja? – Gondolom jórészt az adrenalin!?

Igen, ezek egy meglehetősen sokatmondó adatok… De legkevésbé sem az adrenalin az ami hajt. Ha már az adrenalin elárasztja a szervezetet, akkor az egy rettenetes élmény, hiszen ott nagyon komoly vészhelyzet van. Nem hiszem, hogy bárki van a földön aki ezt a halál közeli élményt szereti. Az izgalmas kihívásokkal teli inspiráló és csúcsra pörgető helyzet az, amit sokan az adrenalin függőséggel kevernek. Engem személy szerint a képességeim és tudásom fokozása hajt. Mindemellett keresem azokat a válaszokat, amit a legtöbb sportoló keres a sport által és próbálok megfelelni annak a belső hangnak, aki újra visszaakar térni az óceánra. És hogy ne legyen ennyire önös a cél, a kinn megszerzett tudást, próbálom a szárazföldön visszaadni az arra nyitott embereknek, ami szintén komoly motivációt jelent.

Azt olvastam több ember volt fenn az űrben, mint ahányan átevezték az óceánt?

Igen, ezt szokták mondani…

Kinek épült eredetileg a kenu?

Évekkel ezelőtt, Török István 1996-os útjára tervezte és építette a hajót Fa Nándi.

Vele mi történt?

Az út elején, 50-60 km-re a partoktól visszafordult, mint nyilatkozta a GPS meghibásodása miatt és azóta sem indult újra útnak.

Török elég sokat kritizálta az útját, egyszer azt is nyilatkozta, hogy a létező legrosszabb a Kanári-szigetekről indulni?

Török egy síkvízi kenus és nem képzett nyílt vízi hajós, nincs ez irányú képzettsége és sosem járt a nyílt óceánon. Az óceánátevezők 90 %-ban a Kanári szigetcsoportról indulnak, hiszen ez a legoptimálisabb az Atlanti-óceán átkeléshez.

Share this article with friends

Similar Articles

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Magyarországon ez

Read More