Riport Rakonczay Gáborral, 9. rész |

Rakonczay Gábor Guinness díjas magyar hajós hivatalos honlapja

HÍREK / BLOG

Riport Rakonczay Gáborral, 9. rész

📁 riport 🕔07.augusztus 2013
Riport Rakonczay Gáborral, 9. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 9. rész

A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február

Hallani lehetett egy gyanús rozsdalefolyásról a kabintetőn, amiből arra lehet következtetni, hogy a hajó gyakran balra dőlhetett?

Igen mivel az út nagyrészt nyugat felé halad, ahol az Északkeleti passzát fúj, ami hátulról vagy a hajó hátsó jobb oldala felől, kelet-északkelet vagy északkeletről érkezik. Tehát a hajót a hullámok inkább balra döntögetik, mint jobbra.

A bulvárban lehetett olvasni egy árbocra szerelt vitorla eshetőségéről is?

Az egy méteres műszertartó rúdról beszélünk? Ami azt sem bírta ki, mikor felegyenesedtem és belekapaszkodtam? Mert az erre szerelhető vászonnál, nagyobb felületet adott az én test felületem, ami egy méterrel volt előtte a műszertartó árbocnak. Ráadásul az uralkodó szél a hátam mögül vagy háromnegyed irányból fújt. Tehát akaratlanul is kitakartam volna az uralkodó szél útjából, a hozzá nem értő bulvár újságírók koncepciójaként kitalált vitorlát. Ha az ember ilyesmit csinálna, akkor nagyobb, erősebb rudazatot alkalmazna és biztos nem a szél alatti részre rögzítené, hanem központosan vagy inkább jobbra, ahonnan belekap a szél és mivel 1,2 méter széles hajóról beszélünk, nem egy 30 kg-os, hanem jóval komolyabb tőkesúllyal kellett volna szerelni a hajót. A teljes képhez hozzátartozik, hogy akik ezt az elméletet felvetették és publikálták, a kikötésem után azt hangoztatták, hogy 60 nap alatt még vitorlással sem lehet átkelni az óceánon… Innentől meglehetősen viccesnek látom a helyzetet. Főleg, hogy én előtte már kétszer átvitorláztam az óceánon, töredéke idő alatt.

Azt olvastam nem volt nálad GPS?

3 különböző GPS volt nálam.

Akkor elromlottak?

Mind a három készülékem túlélte az utat, hiszen ezek nagyon jó minőségű vízálló készülékek. A 76-os például mind a 4 óceánátkelésem alatt velem volt.

Akkor gondolom legalább egyben benne van az út track-je, ami megmutatja merre is járt?

Igen kettőben benne van, csak ez az, ami sosem érdekelt egyetlen újságot sem. A teljes útvonal elérhető egy erre specializálódott cég hitelesítésével, ahol méterről-méterre és percről-percre lekövethető az út, a hajó pillanatnyi sebességével együtt.

Arról elég sokat lehetett olvasni, hogy a Guinness nem hitelesíti az utat, a rekord akkor most megvan vagy sem?

Igen megvan, az első héten ez tőlem függetlenül megtörtént, sőt a Guinness World Records 2013 könyvbe is beletették, ami igen nagy nemzetközi elismerés. De szintén a mai napig csak arról születtek cikkek, hátha nem kapom meg az elismerést és akkor biztosan kamu volt az egész. Hát megkaptam, ám erről már senki sem írt. Az egésznek annyi haszna volt, hogy a további negatív koncepciók megszűntek. Sajnos az újságírók eszébe sem jutott, hogy ugyanolyan buzgalommal tisztázzák ki a rólam gyártott negatív híreket, mint amekkora szorgalommal besarazták azt.

Share this article with friends

Similar Articles

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész

Riport Rakonczay Gáborral, 1. rész A 2012-es transzatlanti kenuzás és a tervezett 2015-ös óceán átevező verseny kapcsán. 2013. Február Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Magyarországon ez

Read More