Expedíciók

Déli-sark expedíció

Végtelennek tűnő menetelés az Antarktiszon

917 km

44 nap

Embert próbáló kalandjával, az extrémsportoló Rakonczay Gábor 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, egy 92 kilós szánt húzva maga után első magyarként jutott el a kontinens szélétől a Déli-sarkig.

Rakonczay Gábor 44 nap után érte el a Déli-sarkot.

Útvonal

Adatok

Az útról röviden

Miután Rakonczay Gábor 917 km-t menetelt az Antarktiszon, a világ leghidegebb és legkietlenebb helyén, a Déli-sark elérése után így foglalta össze a 44 napos expedíciót:

„Mindenkinek köszönöm a szurkolást és a biztatást, mert megvan! Itt vagyok a Déli-sarkon. Negyvennégy nap és négy óra menetelés után. Voltak nehéz pillanatok az út során, de olyankor mindig egy gyerekkori döntés és egy jelenkori gondolat vitt előre.

Az expedíció utolsó 10 napjában gyakran elképzeltem, hogy a célban találkozom a fiatalkori önmagammal, azzal a kissráccal, aki anno elképzelte, mi lesz belőle, ha felnő. Aki tele volt tervekkel és korlátok nélküli hatalmas célokkal – szóval úgy a hatéves önmagammal. Volt idő, amikor ha találkozunk, erősen magyarázkodnom kellett volna, hogy valami miért nem úgy jött össze, ahogy elterveztem. Most az a gondolat vitt előre, hogy a hatéves önmagam vár a Déli-sarkon.

Megérkezem és találkozunk, nem szólunk egy szót sem, csak nézzük egymást. Aztán elmosolyodunk és szorosan megöleljük egymást. Ő továbbra is csak büszkén mosolyog, én meg elsírom magam – tökéletes pillanat.

“Önmagad előtt megállni és helyt állni – nem magyarázkodni, csak létezni. Kompromisszumok és megalkuvás nélkül. A szabadság ez, amelyre gyerekként feltesszük az életünket, és amelyből felnőttként megpróbálunk minél többet, és minél tovább megtartani.”

Képek az expedícióról

hu_HU
0
    0
    A kosaram
    A kosarad üres